Gratis software voor videobewerking

onderdeel van Videotools voor een studentenbudget

2 laptops met video editorsAls je video hebt opgenomen dan wil je het vaak bewerken en samenvoegen tot een clip of een programma. Je wilt fragmenten snijden, overgangen toevoegen, misschien titels en effecten toevoegen. Ook wil je vaak het geluid aanpassen, muziek of effecten toevoegen. De afgelopen jaren kon je dit in Windows doen met Moviemaker, sinds de introductie van Windows 10 wordt dit niet meer ondersteund. De Foto's App in Windows 10 biedt sinds enige tijd wel weer rudimentaire videobewerking. We hebben voor je gezocht naar een aantal alternatieven voor Moviemaker. Als je zoekt naar "free video editing software" krijg je veel zoekresultaten. Een groot deel van deze software lijkt gratis, totdat je ermee gaat werken. Bijvoorbeeld als je het gemonteerde resultaat op je computer wilt opslaan en je de melding kreeg dat je alsnog de Pro versie moet aanschaffen. Ook vind je  programma's die al een paar jaar niet meer geupdate worden.

De volgende software hebben we getest, zijn volledig bruikbaar in de gratis versie:

 

Kdenlive

Oorspronkelijk is deze veelzijdige video-editor ontwikkeld voor de Linux KDE desktop omgeving. Sinds enkele jaren is deze software ook beschikbaar voor Windows. Onlangs is versie 22  uitgekomen met een aantal verbeteringen in bijvoorbeeld de werking van de tijdlijn en de gebruiksinterface en het invoegen van ondertitels.  Deze editor werkte tijdens de test vlot en stabiel, ook bij bewerken van een heel lang videobestand waarbij andere editors grote moeite hadden. Er zijn ook veel effecten en overgangen beschikbaar en je kunt net zoveel sporen gebruiken als je wilt of nodig hebt in je project. Voor meer informatie of downloaden van de software ga je naar https://kdenlive.org .

OpenShot 

openshot logoDe OpenShot Video Editor is Open Source software, beschikbaar voor Windows, Apple OSX en Linux systemen. Je kunt al vrij snel beginnen met de meest basale bewerkingen en gaandeweg de mogelijkheden ontdekken zoals diverse overgangen tussen scenes en effecten die je op de video kunt toepassen. Openshot werkt het beste op een redelijk recente computer met een goede grafische kaart. Op een van onze oudere test PC's was de software instabiel bij schuiven in de tijdlijn van grotere videobestanden.

Website: https://www.openshot.org/

 

 

Shotcut

Ook Shotcut is Open Source software en beschikbaar voor Windows, Apple OSX en Linux. Leren werken met deze software neemt iets meer tijd dan bij OpenShot. Je kunt vrij snel videofragmenten achter elkaar plaatsen. Voor plaatsen van overgangen tussen deze fragmenten moet je er eerst achter komen dat je de fragmenten iets in elkaar moet schuiven. Ook toepassen van effecten op beeld en geluid gaat iets anders dan op de standaardmanier. Gelukkig zijn er veel YouTube instructievideo's beschikbaar. Shotcut werkt wel stabiel op onze test PC, ook bij navigeren door grote videobestanden en bij meerdere video- en audiosporen tegelijk. Het converteren naar een uiteindelijk videobestand ( renderen) gaat vlot en betrouwbaar.

Website: https://shotcut.org/

 

iMovie

De Apple-tegenhanger van MovieMaker is iMovie met als verschil dat iMovie nog wel wordt ondersteund door Apple. De software is alleen beschikbaar voor Apple OSX. Als je beschikt over een Apple computer dan is dit prima software om te beginnen met videobewerking. Bij het eerste gebruik ziet de software er eenvoudig en overzichtelijk uit. Uitgebreidere mogelijkheden zijn beschikbaar via diverse menu's. Voor een vlotte en stabiele werking is een recente Macbook of iMac wel aanbevolen.

Blackmagic Davinci Resolve

Het bedrijf Blackmagicdesign is vooral bekend van videohardware zoals camera's, videomixers en heel veel randapparatuur. Daarnaast leveren ze ook de Davinci Resolve video-editingsoftware. De basisversie is gratis beschikbaar. de Davinci Resolve Studio versie is bedoeld voor samenwerken in videoproductiebedrijven waarbij diverse gescheiden workflows ondersteund worden, dit is betaalde software. De gratis versie is bijzonder uitgebreid en kan qua functionaliteiten wedijveren met Adobe Premiere of Final Cut Pro. Je hebt er wel een flinke computer met veel geheugen voor nodig om er vlot mee te kunnen werken. Ook kost het een aantal uren om wegwijs te worden in de workflows en mogelijkheden. Deze software is dus geschikt voor de ambitieuze amateur of de kleine zelfstandige videoprofessional.

Website: https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve/

 

Magix Video Easy (Terratec Edition)

Magix is een softwarebedrijf dat een hele reeks foto- muziek-  en videobewerkingssoftware levert. Als absolute instap-videosoftware leveren zij Magix Fastcut.  Iets meer bewerkingsmogelijkheden biedt Magix Video Easy. Deze software is normaal gesproken een betaald product met een gratis proefperiode van 30 dagen. Voor de ondersteuning van Terratec hardware is een gratis versie van Magix Video Easy te downloaden. Er is alleen een Windows versie beschikbaar. Deze versie is geoptimaliseerd om samen te werken met de videocapture van Terratec maar werkt ook prima zonder de hardware. Deze versie van de software is niet heel recent geupdated dus kan wat ouderwets aanvoelen in gebruik.

Op de pagina van de Terratec Grabby kan je bij "Software" dit programma downloaden.