Studenten geven feedback aan 1ste jaars studenten met behulp van korte clips

Studenten geven feedback aan 1ste jaars studenten met behulp van korte clips

Bij de Universiteit van Utrecht is men de mogelijkheden van de 'do it yourself' -toepassingen met behulp van My Mediasite nader aan het verkennen. In dit artikel zoomen we in op de eerstejaars cursus Biologie waar een aantal honours-studenten zelf een (korte) video maken..

Door Elly Langewis

In dit artikel zoomen we in op  de eerstejaars cursus Biologie waar een aantal honours-studenten zelf een (korte) video als antwoord op veelgestelde vragen door de eerstejaars opnemen en ter beschikking stellen.

Bij het eerstejaars vak Moleculaire Biologie van de opleiding biologie van de UU maakt een docent voor zijn deel al gebruik van kennisclips om zijn onderwijs te 'flippen'. Ze bekijken zelf de video's van maximaal 20 minuten, beantwoorden daarna een aantal vragen in de ELO, en pas daarna is er een werkcollege over de stof.

Voor het maken van de kennisclips ('snippers') heeft de docent gebruik gemaakt van een simpele opnamestudio, waar hij met MyMediasite rond de 20 snippers heeft opgenomen.

 

 

 

Gedurende de cursus kwamen er via de discussies op de ELO veel vragen over bepaalde onderwerpen. De docent heeft een aantal honours-studenten gevraagd over deze onderwerpen een korte uitleg (5 min maximaal) op te nemen in dezelfde studio. Op deze manier zijn over een aantal verschillende onderwerpen korte kennisclips gemaakt door de studenten zelf.

Het opnemen van de kennisclips door de studenten verliep goed en bleek heel erg makkelijk. Inclusief voorbereiding kostte het maken van de clip ongeveer 2 uur.

Deze mogelijkheid zal bij de volgende cursus (periode 1 2015) verder uitgewerkt worden,en ook uitgebreider worden geëvalueerd.

Hier volgen drie voorbeelden:

Voorbeeld 1:  Hoe eiwitten in het ER

terechtkomen  - Sietske van Bentum

Voorbeeld 2: Chemie uit

hoofdstuk 1-5- Matthijs Timmermans 

Voorbeeld 3: Cytoskelet

- Cor van den Berg

 

Elly Langewis
ICTO-coördinator
Universiteit Utrecht