Een schat aan biologiecolleges

Een schat aan biologiecolleges

Op de vierde verdieping van het Kruytgebouw zit ergens op een gang, midden tussen de onderwijs- en onderzoeksactiviteiten van het departement Biologie van de universiteit Utrecht het CPIO.

Op de vierde verdieping van het Kruytgebouw zit ergens op een gang, midden tussen de onderwijs- en onderzoeksactiviteiten van het departement Biologie van de universiteit Utrecht het CPIO.  Het Centrum voor de Productie van Innovatief Onderwijs bestaat al meer dan twintig jaar. Zonder franje, uiterst efficiënt, met een breed scala aan ondersteuning van docenten op het gebied van ict in het onderwijs. Gemakkelijk te vinden voor docenten, die dan ook de hele dag door inlopen met vragen om ondersteuning.

De taken van het CPIO zijn:

  • het ontwikkelen van COO-modules (e-learning)
  • het opnemen en publiceren van colleges (e-lectures)
  • het onderwijskundig ondersteunen van digitaal toetsen (e-assessment)
  • het ontwikkelen van multimediaal onderwijsmateriaal

Op MediaWiki pagina’s is een overzicht van het aanbod van het centrum te vinden. De opmaak doet niet vermoeden dat er een schat aan informatie en support op deze site te vinden is. Een aanrader als je even tijd hebt. Voor docenten en studenten uiterst informatief. Je zou niet vermoeden dat de ondersteuning slechts uit twee personen bestaat, Elly en Ronald, aangevuld met waar nodig studentenhandjes.

Specifiek interessant voor de SIG Media and Education is dat vrijwel alle colleges van Biologie opgenomen worden en gepubliceerd staan op LectureNet zonder inlog vereiste. Het betreft de colleges vanaf 2016. Eerdere opnames zijn gearchiveerd, onderwijskundig verliezen ze hun belang omdat de kennis in de colleges regelmatig geactualiseerd wordt. Het mooie is dat biologiestudenten van over heel Nederland en Vlaanderen de colleges kunnen bekijken. Vanwege de beperkte hoeveelheid video opnamesets bij de UU is ervoor gekozen om met audio en slides te werken. Het voldoet goed aan de wensen van studenten en docenten. Het ziet er strak uit (zie afbeelding college)

en is gemakkelijk te doorzoeken door op de i in de onderste balk te klikken. Dan verschijnt er een inhoudsopgave, die doorklikbaar is (zie afbeelding).

Bij tweederde tot driekwart van de cursussen zijn er colleges die worden opgenomen; bij de overige cursussen zijn er vaak geen colleges die geschikt zijn om op te nemen (bv. interactief). Slechts een enkele docent wil helemaal niet opgenomen worden, soms omdat er ongepubliceerde data worden gepresenteerd, maar meestal omdat men denkt dat de studenten dan niet meer komen. In de loop der jaren is steeds meer belangstelling van studenten voor de opnames ontstaan en zien de docenten ook de voordelen voor de studenten hiervan in. Lage kosten,  hoge tevredenheid, een mooi resultaat.

Daar het CPIO tevens helpt bij digitaliseren van studiemateriaal en en ontwikkeling van  e-learningmodules wordt het materiaal hier in meer opzichten gebruikt. De kleine bezetting heeft als voordeel dat zij van veel markten thuis zijn en de ondersteuning heel gericht is. Een voorbeeld van kleinschaligheid dat veel voordeel oplevert.

 

Voor contact met het CPIO mail met cpio@uu.nl of bel 030 - 253 3575

P.S. Mocht jouw instelling ook een open aanbod aan collegeopnames hebben, die je met collega’s wilt delen, stuur dan een mailtje naar redactie@media-and-education.nl