Maak makkelijk clips van jouw weblecture: de virtuele snijmachine

Maak makkelijk clips van jouw weblecture: de virtuele snijmachine

Wie herinnert zich nog de tijden van Surfmedia met de onvolprezen virtuele snijmachine? Hiermee kon je supersimpel virtuele fragmenten van bijvoorbeeld opgenomen documentaires of journaals selecteren en integreren in je cursus in de DLO. Zoiets heeft de Vu nu ook ontwikkeld voor Mediasite weblectures en ze willen het graag met je delen..

Bij de Vrije Universiteit willen wij het hergebruik van weblectures stimuleren. Het is niet nodig om elk jaar dezelfde colleges op te nemen als de stof niet verandert. Docenten willen niet altijd het hele weblecture opnieuw gebruiken maar bijvoorbeeld een gedeelte waarin basisbegrippen worden uitgelegd. Daarom hebben we het idee van de virtuele snijmachine nieuw leven ingeblazen met behulp dan de codevoorbeelden bij de Mediasite player API.

Toepassing
Met deze virtuele snijmachine kunnen docenten eenvoudig een gedeelte van een Mediasite opname selecteren, publiceren en integreren in bijvoorbeeld BlackBoard. Bij de eerste versie van deze virtuele snijmachine loggen de gebruikers in met hun instellings (VUnet) ID.

Virtuele snijmachine versie beschikbaar voor de community
Sinds kort is ook een versie van deze virtuele snijmachine beschikbaar voor de community. Je kunt deze gebruiken via https://avwebs.nl/cutter . Voor een gebruiksaccount op deze omgeving maak je gebruik van een Facebook , Google of  Twitter account.

In volgende screencast leer je hoe je eenvoudig een fragment selecteert.

Tool gebruiken en ervaringen delen
Wil jij ook gebruik maken van deze snijmachine? Als je Mediasite gebruikt op jouw instelling nodigen wij je uit om in te loggen op de tool en deze te proberen. Je kunt ook nadenken over verschillende toepassingen in het onderwijs. Bijvoorbeeld, studenten selecteren fragmenten waarover ze vragen formuleren. Of het hergebruiken van een fragment uit een college van een mededocent waarin een voorbeeld van de stof wordt uitgelegd. We zijn benieuwd naar jullie ervaringen! 

Erik Boon
Consultant
Audiovisueel Centrum, Technische Service VU

| e.j.j.boon@vu.nl | www.avc.vu.nl |