SAXION - Video: je bent wat je toont

SAXION - Video: je bent wat je toont

Het aantal weblectures lijkt vanuit leertechnisch perspectief af te nemen, verrijkte kennisclips en webinars nemen toe, evenals (game achtige) animaties. Live streaming is nog wat verder weg in het dagelijks onderwijs, maar gaat er vast binnen nu en een aantal jaren komen.

Het aantal weblectures lijkt vanuit leertechnisch perspectief af te nemen, verrijkte kennisclips en webinars nemen toe, evenals (game achtige) animaties. Live streaming is nog wat verder weg in het dagelijks onderwijs, maar gaat er vast binnen nu en een aantal jaren komen. De vraag naar professionele producties is langzaam in opmars.

Het onderwijs gaat veranderen:

Docenten willen overigens het liefst hun eigen materiaal maken of wanneer “het past” is bestaand materiaal hergebruiken “ook wel okee”.
Het is dan ook mooi om te zien dat de programmatuur en de apps steeds gebruikersvriendelijker worden.

Verder zie ik de verandering in het gebruik van onze digitale leeromgeving van content management systeem naar leer management systeem en dat past weer erg bij van alleen face to face naar veel meer blended onderwijs.

Onze studenten zetten video’s en formatief digitaal toetsen op nummer 1 en 2 van meest gewaardeerde toepassingen om het leren effectiever en aangenamer te maken!! Ze zijn meer tevreden als dat voor elkaar is (bron: enquête onder Saxion studenten in 2014).

Saxion docenten en studenten gaan er dan ook samen met ons Media Expertisepunt (MEP) vol tegen aan.  Het MEP bestaat uit een achttal werkstudenten, een trainee en twee fulltime video producers. Samen met de onderwijskundig video expert, de functioneel beheerder en de Saxion Bibliotheek zijn zij het “we helpen je verder met video” team.

Wat willen we?
In 2020 kan elke Saxion docent en elke Saxion student zelfstandig eenvoudige vakinhoudelijke video producties maken voor zijn eigen onderwijs, weet hij de weg om gebruik te maken van professionele ondersteuning voor meer ingewikkelde producties met bijvoorbeeld ondertiteling, animaties, voice over, metadatering, toetsvragen en adaptieve verwijzingen naar andere bronnen vanuit de video productie. Gemaakte video producties zijn vrij toegankelijk voor iedereen die daar gebruik van wil maken.

Hoe gaan we dat doen?
We gaan het werken met video op allerlei manieren toegankelijk maken en promoten, zodat de docent en de student op verschillende manieren ondersteund wordt.

Er is dan een keuze uit een gevarieerd palet voor de gebruiker.
Te denken valt aan:

  • Instructie video’s (voor dummies), hoe kun je….
  • PDF’s met geprogrammeerde instructies
  • Workshops op maat
  • Trainingen op maat
  • Onderwijs (her)ontwerp projecten
  • Begeleiding op de werkplek (ook door de MEP studenten)
  • Begeleiding in een studio setting
  • Twitter, chats als ondersteuning
  • Webinars
  • Online cursussen
  • Video community
  • Live streaming
  • Saxion video support site
  • .....................

Het uitgangspunt is dat video makkelijk in te zetten is en we “a la minute” op de werkplek virtueel of “hands on” ondersteuning geven (de gympies brigade).

We gebruiken de bestaande academie communicatie kanalen, zorgen er voor dat we letterlijk zichtbaar zijn. We gebruiken initiatieven als “de maandagmorgen tip”.
Kortom video ter verrijking van het onderwijs en de toetsing is in 2020 normale core business voor elke docent en voor elke student. Zet het maar net als Trendmatcher in uw agenda!

Samen is sterker.
We gaan zeker ook de samenwerking zoeken met onze collega instellingen. Uiteraard via de SURF SIG Media en Education en via de activiteiten van de SURF Academy. Video is HOT, de tijd is er meer dan rijp voor, hoe meer samen hoe beter het is. Al was het maar om een open video platform op te zetten, zodat we elkaars en elders in de wereld ontwikkelde producten kunnen vinden. Zetten we er gelijk allerlei handige tools en apps bij! Een mooie taak voor SURF of voor een nog smarter weblectures.nl… Doen! zou ik zo zeggen!

Al was het alleen al om een observatie van een van mijn collega’s die vorig jaar op Educause was uit te werken, in zijn terugkoppeling riep hij: “en dan was er ook nog video, video, video en video”. Je gaat immers niet voor niets naar zo’n congres met een aantal collega’s uit het hoger onderwijs, toch?

Oh ja, SURF ontwikkelt intussen een nieuwe dienst: een super professioneel eigen televisie station, met nieuws uit het werkveld, interviews met de beste onderzoekers, ondernemers en innovatoren. Zij willen graag als “meesters” hun gezellen ondersteunen, waar die zich ook in de wereld bevinden. TEDx geoptimaliseerd, als interactieve internet TV on demand. Direct in gesprek met de experts, die wellicht moeilijke puzzel vragen terug geven. Dat is mooi die kunnen de studenten met hun lokale docent experts dan samen oplossen en weer teruggeven aan de wereld leer community, als we het toch ook over “open” hebben……

Genoeg te doen nog even…. Gelukkig maar!

Heino Logtenberg, Saxion

Artikel is ook verschenen op Surfspace