Deel 1 binnen de reeks weblecturesystemen: Mediasite 7

Deel 1 binnen de reeks weblecturesystemen: Mediasite 7

Op maandag 3 februari vond de jaarlijkse Europese Mediasite bijeenkomst plaats gehost door de VU in Amsterdam. Naast veel interessante toepassingsmogelijkheden die de revue passeerde, was de uitvoerige toelichting van Mediasite 7 voor mij een belangrijke reden...

Esther Breuker, hoofdredacteur

Op maandag 3 februari vond de jaarlijkse Europese Mediasite bijeenkomst plaats gehost door de VU in Amsterdam. Naast veel interessante toepassingsmogelijkheden die de revue passeerde, was de uitvoerige toelichting van Mediasite 7 voor mij een belangrijke reden om naar deze bijeenkomst te gaan. 

Multiview
De opvallendste nieuwe feature van Mediasite  7 is de Mediasite MultiView, een multi-video-ervaring die tot vier gelijktijdige high definition content bronnen kan opnemen en streamen. Handig als je een instructieweblecture wilt maken, simulaties of complexe procedures wilt laten zien of met meerdere camera’s onderwijssituaties beter in beeld wilt brengen zoals het oefenen van interviews enz.

Webinar Mediasite en Multiview

 

My Mediasite
Naast MultiVieuw brengt Mediasite 7 een verbeterde versie van My Mediasite. Ook daar is nu dual video capturing mogelijk, handig als je screencast wilt maken en ook de spreker in beeld wilt hebben. 

Zoeken, organisieren en analyseren
Daarnaast zijn de zoekfunctionaliteit en de mogelijkheid tot het organiseren van je content verbeterd. Tot slot is het analytics dashboard aangepast waardoor (kijkcijfers) voor zowel iedere beheerder als producent van screencasts binnen handbereik zijn. Dit even een greep uit de mogelijkheden. Zie voor een volledig overzicht de bijgevoegde PDF.

Impact migratie
Belangrijke vraag is ook, “wat is de impact van migreren naar Mediasite 7?. Als je kiest voor de multiview optie ( niet noodzakelijk dus) , kan dit aanzienlijk zijn. De extra mogelijkheden hebben behoorlijk wat impact op zowel de recorders, die multiverwerking moeten aankunnen, als de op servercapaciteit. Belangrijk is om vooraf aan een opname na te denken over hoe goed je kwaliteit moet zijn om de opslag in de hand te houden zo luidde de tip van Sonic Foundry VP of Field Sales Engineering, Tom Irons.

Naast een financiële impact dus, hoor ik de AV en technische afdeling al bijna zuchten. Blij dat de upgrade naar Mediasite 6.1 achter de rug is, die was ook niet gering en nu alweer 7.  Ook bij andere aanwezige Mediasitegebruikers speelt dit een rol, werd mij tijdens de borrel duidelijk. Daarom denk ik dat voor de meeste Nederlandse hoger onderwijsinstellingen deze migratie nog even op zich zal laten wachten. Tot slot was ik nog even benieuwd of het mogelijk was ook van een ander licentiemodel gebruik te kunnen maken dan alleen het campuslicentie model voor My Mediasite. Die mogelijkheid blijkt er inmiddels te zijn en via Surfmarket te regelen.