Deel 1 uit de studioreeks: Studio 1

Deel 1 uit de studioreeks: Studio 1

Dit is het eerste artikel ik de reeks 'Studio's' Bijna iedere (hoger) onderwijs instelling is bezig met of heeft inmiddels een studio ingericht voor de clipopnames. Leuk om te delen dachten wij.

Bij de faculteit Biologie van de universiteit Utrecht worden de colleges al een jaar of vijf opgenomen. Ook hier kwam de vraag naar voren of buiten de collegezaal  om opnamen van kennisclips en colleges gemaakt konden worden. Zo is Studio 1 ontstaan. Net als alles bij Biologie betreft het een laagdrempelige faciliteit, efficiënt en erg low-budget.  Het idee is als volgt: de docent gaat aan een tafel zitten en kijkt uit op twee schermen . Op het ene wordt zijn presentatie getoond, op de andere ziet de docent zichzelf. Ergens daartussen in, onder of boven, staat een kwalitatief goede webcam. Dit is de basisopstelling. Naast de tafel staan twee lampen. De ene is voor de uitlichting van de docent, de andere om op een diascherm achter de docent een vriendelijke kleur te projecteren, zodat de opname er niet te hard uit ziet. De kamer is verder wit met om de sfeer niet te steriel te maken een tweetal planten. Een docent die eind dit jaar afscheid gaat nemen heeft inmiddels een serie opgenomen. Toen de decaan deze bekeek vond hij het behoorlijk steriel. De studenten daarentegen waren heel tevreden. “Zo bent u toch” was hun commentaar. Dit geeft in een notendop de filosofie van deze studio weer. Hier wordt geproduceerd opdat de studenten een extra uitleg krijgen, zodat zij alsnog kunnen begrijpen wat hen eerst niet duidelijk was. 

 

 

De software die geïnstalleerd is, is Camtasia en my Mediasite.  Als er andere wensen zijn, moet dit eerst op de pc gezet worden.  Tijdens de colleges wordt er geen beeld van de docent opgenomen, maar slechts geluid en presentatie. Tenminste als Camtasia, beschikbaar in alle collegezalen, gebruikt wordt. Hier in Studio 1 echter kan het beeld wel opgenomen (naar keuze), wat om allerlei redenen heel plezierig is. Daar de docent zit, zal het ook niet zo snel gebeuren dat die uit beeld loopt, wat bij menig college-opname wel het geval blijkt. 

 

 

Wat kosten betreft is dit echt een low-end oplossing. Alles bij elkaar heeft dit zo’n €1100 gekost, waarbij sommige verborgen kosten niet meegeteld zijn. De pc was al beschikbaar, voor de docentenkamer hoefde nagenoeg geen huur betaald te worden evenmin als voor de elektriciteit. Studio 1 bevindt zich naast de kamer van de ICT&O ondersteuners, eenvoudiger kan het niet. Voor ambitieuze opnames heeft de UU andere ruimtes, maar voor de productie van kennisclips is dit een mooie oplossing. 

 

 

Voor meer informatie: E.A.Langewis@uu.nl

Bijlage: de inrichting van de studio