Deel 2 binnen de reeks weblecturesystemen: Presentations2Go

Deel 2 binnen de reeks weblecturesystemen: Presentations2Go

Presentations2Go is een Nederlands product van Learning Valley, een spin-off van de Wageningen UR. Naast Wageningen was de Rijkuniversiteit Groningen een van de eerste gebruikers van Presentation2Go, kortweg P2G genoemd.

Met dank aan Andre Rosendaal (RUG)
Presentations2Go is een Nederlands product van Learning Valley, een spin-off van de Wageningen UR. Naast Wageningen was de Rijkuniversiteit Groningen een van de eerste gebruikers van Presentation2Go, kortweg P2G genoemd. Zowel de encoders als de server hebben de laatste jaren diverse ontwikkelingen doorgemaakt. Ook de RUG draagt bij aan de ontwikkelingen. Wat is in februari 2014 de stand van zaken?

Rijksuniversiteit Groningen
De RUG heeft begin 2014 besloten de inrichting van collegezalen waar weblectures  worden opgenomen zoveel mogelijk te uniformeren. De huidige 19 encoders worden door verschillende faculteiten beheerd, met afwijkende procedures. Vanaf september zullen echter 14 zalen op identieke manier worden uitgerust met P2G encoders. Een deel daarvan is mobiel, bijvoorbeeld waar het gaat om zalen die van andere partijen worden gehuurd. We kiezen voor een combinatie van automatisch opnemen (via scheduling) en handmatig opnemen door de docent via een start-stop knop. De encoders worden gevoed met metadata uit het roostersysteem, zodat deze eenduidig – en geautomatiseerd – aan de opnames worden toegevoegd.

 

 

Daarnaast bouwt de RUG, in samenwerking met Learning Valley, een building block voor Blackboard waarmee de opnames worden ontsloten in de bijbehorende cursus – nadat de docent dit gefiatteerd heeft. Learning Valley heeft daarvoor aanpassingen aan de server geprogrammeerd.

HTML5
Ook nieuw is de HTML5 player die een groot deel van de functionaliteit van de huidige Silverlight player biedt. De laatste blijft voorlopig de standaard player, maar de HTML5 player wordt getoond wanneer Silverlight niet is geïnstalleerd (en de browser HTML5 ondersteunt). Afspelen op Android en iPad is hierdoor ook goed mogelijk.

Overige video
Na het wegvallen van SURFmedia is P2G een van de alternatieven voor het aanbieden van ‘platte’ video – video zonder aanvullende media zoals Powerpoint slides. Diverse instellingen gebruiken hun P2G server op die manier (HAN, Hogeschool Zuyd, Hogeschool Utrecht). Ook de RUG zal hier binnenkort mee experimenteren, waarbij het bovengenoemde building block ook voor dit type video zal worden gebruikt.

Presentations2Go Gebruikersgroep Nederland
Diverse instellingen in Nederland die P2G gebruiken hebben zich verenigd in de Nederlandse Gebruikersgroep Presentations2Go. Voorzitter is Albèrt Kerkhof van de RUG. Je kunt je aanmelden via de LinkedIn groep