Deel 2 uit de studioreeks: HU2See, voor al uw studiowerk

Deel 2 uit de studioreeks: HU2See, voor al uw studiowerk

Ook bij de Hogeschool Utrecht hebben ze een studio ingericht. Het is een kleine ruimte, maar als je er eenmaal in bent voor een opname, lijkt het door de warme kleuren bepaald niet bedompt. Het is de basisvariant, een tafeltje met microfoon en muis, een previewscherm...

Inleiding
Ook bij de Hogeschool Utrecht hebben ze een studio ingericht. Het is een kleine ruimte, maar als je er eenmaal in bent voor een opname, lijkt het door de warme kleuren bepaald niet bedompt. Het is de basisvariant,  een tafeltje met microfoon en muis, een previewscherm met de powerpoint, een paar lampen voor de belichting. Kijk je even verder, dan zie je ook een paar mooie accentinvullingen, die de ruimte aangenaam maken. 

Licht en geluid
Twee lichtbalkjes achter op de grond, kleurige geluidsdempende borden aan de muur, vrolijk gekleurde stoelen aan de tafel, het helpt allemaal mee. En tevens wordt de opname er steeds beter door. De geluidsdempende borden zorgen ervoor dat de galm uit de studio verdwijnt. De lichtbalkjes verzorgen de sfeer met ieder gewenste kleur. De tl-balk is bij de opname niet in beeld J, maar kan voor veel licht zorgen. En wil de docent dit niet, dan kan die zoals op de foto uitstaan. 

Previewscherm
Achter het previewscherm staan precies wat nodig is om een opname te verzorgen. Er kan een opnametechnicus zitten als de docent dit echt wenst. Er hangt een spiegel, zodat de haren nog even netjes gekamd kunnen worden. 

Eenvoudig en praktisch
Deze eenvoudige, praktisch ingerichte studio is gericht op het opnemen van kennisclips. Maar als een collegeopname mislukt is, kan de docent daar het alsnog over komen doen. Er worden duo-presentaties opgenomen en interviews waarbij de ondervrager uit beeld blijft. Klein kortom, maar fijn.

Lage kosten
De kosten waren laag. De stoelen en het tafeltje kwamen uit een andere kamer. De geluidsborden waren bij een andere faculteit nog in het magazijn achtergebleven.

Een iets tragere pc , die voor opnames nog goed geschikt is, kwam juist op tijd beschikbaar. De belichting moest wel aangeschaft. Maar dat waren ook de kosten niet.

Kortom, kijk eens in je eigen instelling rond en met een beetje gelukt heb je al bijna een studio voor nop ingericht. 

                       

 

 

 

 

 

 

Met dank aan redacteur Hans Bronkhorst en Jacqueline de Keijzer & Gert de Geus (HU).