Deel 3 binnen de reeks weblecturesystemen: Panopto

Deel 3 binnen de reeks weblecturesystemen: Panopto

In deze derde aflevering uit de serie 'weblecturessystemen' is het systeem Panopto aan de beurt. Panopto kwam zeer recentelijk met een nieuwe release. In dit artikel komen de features aan bod, nieuwe functionaliteiten en licht Saxion hun ervaring met Panopto nader toe.

Esther Breuker, hoofdredacteur. Met dank aan  Saxion;  Debbie Braakman en Cecille Plomp.

In deze derde aflevering  uit de serie  'weblecturessystemen' is het systeem Panopto aan de beurt. Panopto kwam zeer recentelijk met een nieuwe release. In dit artikel komen de features aan bod, nieuwe functionaliteiten en licht Saxion hun ervaring met Panopto nader toe.

Panopto is een volwaardige weblecturetoepassing. Het platform  bevat software voor het opnemen en live streaming video, een portal voor het opslaan en beheren van uw video's, een zoekmachine voor het vinden van inhoud in je video's en interactieve video-spelers.  Het bevat de volgende features: 

 

 

Zeer recentelijk heeft Panopto heeft de nieuwe versie 4.6 uitgebracht.  Deze versie bevat enkele verbeteringen zoals:

 

  1. Inside-Video Search: Met deze SmartSearch is het mogelijk om een Panopto opname te zoeken middels keywords die niet alleen zijn verkregen middels de woorden in een powerPoint slide, Captions en Notes maar door elk woord dat is gebruik tijdens de opname. Dit kan zowel door gesproken woorden als door woorden die gebruikt worden in een screencast. Denk hierbij aan Word, Exel, Prezi etc. Kortom alles wordt meegenomen als Metadata om op te kunnen zoeken.

                                  Video tutorial

  1. User Interface:  een verbeterde viewer voor mobile gebruikers
  2. Branding: Verbeterde branding mogelijkheden; iedere organisatie kan eigen huisstijl krijgen.

Saxion is een Panopto gebruiker en hen vroeg ik naar de ervaringen. Dit is een deel uit hun verslag:

  • Het werken met Panopto gaat prima. Je kunt een PowerPoint opnemen en ook het scherm. Handig wanneer de docent een YouTube video of een website wil laten zien. Hiervoor heb je wel stabiele systemen nodig. Op de site van Panopto wordt aangegeven waar de systemen aan moeten voldoen. De framerate is instelbaar mocht de pc het niet echt aankunnen.  Alleen monitoren van de opname tijdens het opnemen is lastig omdat je niet goed kunt checken of de opname het ook echt doet! Bijzonder prettig is dat de links snel beschikbaar zijn!
  • Sommige docenten vinden het minder prettig dat hun PowerPoint vanaf de HP-laptop gebruikt moet worden bij een Panopto opname. Reden is dat de PowerPoint apart wordt ingeladen en dan gekoppeld is met de videobeelden en audio.
  • Je kunt in Panopto geen andersoortige videootjes uploaden, dat is wel een nadeel. Dat kan wel als je Unison (ook een product van Panopto) aanschaft.
  • De organisatie met de leslokalen gaat niet altijd even goed. Het opzetten van de opnameset kost tijd (15min), waardoor de student die de opname gaat verzorgen soms in tijdnood komt, omdat de vorige groep nog niet het lokaal uit is. Zeer herkenbaar ook bij collega onderwijsinstellingen. klik hier voor het volledige Pantopto verslag van Saxion.