EEN NIEUWE VERSIE VAN DE SWIVL

EEN NIEUWE VERSIE VAN DE SWIVL

Vorig jaar Juni publiceerde we een best practice over de zgn Ipad Swivl. Dit is een interessante tool om op een laagdrempelige manier opnames te maken. Leo de Jong, voormalig hoofdredacteur van Weblectures.nl schreef onlangs een nieuw artikel over de Swivl waarin diverse verbeteringen de revue passeren..

De Swivl (™) is een kleine compacte robotstandaard om opnames te maken. Vooral in het voorgezet en hoger onderwijs groeit het gebruik ervan aanzienlijk.

Je plaatst een tablet of smartphone in de Swivl, zet de camera aan en de Swivl zorgt ervoor dat de camera automatisch blijft volgen. De Swivl kan 360º draaien en 25º kantelen. De presentator draagt daarvoor een zendertje, een zogenaamde Marker om zijn hals. Met behulp van dit zendertje kan hij of zij de schermpresentatie besturen, de video-opname op afstand starten en weer stoppen. Het apparaatje verzendt ook het stemgeluid.

Behalve voor het opnemen van lessen of colleges is de Swivl ook te gebruiken voor het opnemen van practica, vergaderingen, gesprekken met studenten of personeelsleden, presentaties of teamtrainingen. Zie ook dit artikel op Weblectures.nl uit juni 2015 over de vorige Swivl.

Wat is er veranderd?
De meest opvallende verschillen tussen de vorige Swivl en de nieuwe C-serie zijn de eigenschappen van de audio en van de motor. Daarnaast is ook de software uitgebreid.

Audio
In plaats van Bluetooth maakt de audio nu gebruik van het DECT-protocol, bekend van de draadloze thuistelefoons. Daarmee verbetert de kwaliteit van het geluid en is de verbinding ook bij grotere afstand stabieler. Zie: https://youtu.be/_QW21UyoUOY

Nieuw is dat door het gebruik van meerdere DECT-kanalen er nu gelijktijdig geluidsopnames van maximaal 5 Markers mogelijk zijn. Zo zijn de gesprekken van groepjes uit de verste hoeken van een zaal te registreren. Voor het volgsysteem blijft de afstand tussen infrarood en Swivl net als bij de vorige versie beperkt tot maximaal 10 meter.
De sterkte van opgenomen audiosignalen is na afloop van de opname in de Swivl-cloud (zie hieronder) te mixen.

De audiokwaliteit is tevens verbeterd doordat de koppeling tussen Swivl en tablet gebruik maakt van van een Apple lightning kabeltje in plaats van de analoge audiokabel bij de vorige versie.
Voor Android toestellen is er een adaptertje nodig.

Op de Marker bevindt zich ook een ingang voor een aparte dasspeldmicrofoon voor het geval er een nog betere microfoon nodig zou zijn.

Rotatie
De meest opvallende verbetering ten opzichte van de vorige uitvoering bestaat uit de snelheid waarmee de motor de bewegingen van de presentator volgt. Deze rotatiesnelheid was bij de vorige versie 45º per seconde. Die is nu verdubbeld naar 90º per seconde met stappen van 0,1 graad. Dit verschil zorgt ervoor dat het beeld veel soepeler loopt en de camera ook bij snelle verplaatsing nog goed blijft volgen.
Zie: https://youtu.be/rcXuaDFSBE0

Software
Om de Swivl te kunnen gebruiken moet je vooraf via de App Store of Google Play het programma ‘SWIVL’ op een iPad, iPhone of Androidtoestel installeren. De fabrikant maakt op de website niet duidelijk welke versies van Android geschikt zijn. Die informatie is op verzoek bij de fabrikant op te vragen. Om de uitgebreide audiomogelijkheden te kunnen benutten heb je tenminste een iPhone6, een iPad mini2 of iPad Air nodig. Als je 1 Marker gebruikt is een oudere smartphone of tablet ook geschikt.

Je kunt de robot ook gebruiken met een ander apparaat of camera, maar dan zonder het geluid van de Marker(s). De software kan op sommige punten nog wel wat verbeteren, zo zijn er bijvoorbeeld nog geen functies gekoppeld aan de op- en neerpijlen van de Marker. Ook is het vreemd dat de clip bij het draagsnoer van de vorige versie verdwenen is. Als je nu de microfoon met het koordje om de hals bevestigt, hangt is de opname naar de grond gericht. Dat gaat ten nadele van de audiokwaliteit.

Met de Swivl software kun je opnames op je eigen toestel bewaren, wissen of uploaden naar de Swivl-cloud. Je krijgt hiervoor onbeperkt opslagruimte.

Ook kun je eenvoudig stukjes van de film uitknippen en als nieuw filmpje opslaan.

Swivl-cloud
Om bijvoorbeeld Weblectures samen te stellen kun je eerst afbeeldingen of Powerpointslides uploaden en deze later synchroon afspelen met je live presentatie die je op de Swivl opneemt. De slides kunnen via Apple-TV of de Reflectorsoftware geprojecteerd worden. Met de knoppen op de Marker kun je door de afbeeldingen bladeren. Deze opname kun je samen met de powerpointafbeeldingen als weblecture beschikbaar stellen. Vanuit de cloud kun je een privékoppeling versturen, annotaties bij je film plaatsen of je film (openbaar) op Youtube plaatsen

Bij de aanschaf van de Swivl C-serie krijg je voor één jaar een gratis Pro-account voor de Swivl cloud.Daarmee zijn uitgebreide bewerkingen en o.a. annotaties voor zowel de maker als de kijkers mogelijk. Ook kun je de filmpjes delen met een kleine groep.

Een mooie toevoeging is dat alle opnames die in de cloud staan, door de presentator of kijkers (alleen met Pro account) gemakkelijk van opmerkingen kunnen worden voorzien. Als je tijdens het afspelen een toets aanslaat, stopt de film op dat punt in de tijdlijn en komt de opmerking of vraag ernaast te staan.

Door later op zo’n vraag of opmerking te klikken, springt de opname terug naar het betreffende punt in de film. Dit werkt ook met bijvoorbeeld Youtube-filmpjes die naar deze cloud zijn verzonden.

Conclusie
Mijn ervaring is dat docenten die met de Swivl starten weinig moeite hebben om hun filmpjes op te nemen en met anderen te delen. Het enthousiasme is groot. De mogelijkheid om annotaties aan de film te koppelen biedt uitstekende mogelijkheden voor video-interactietrainingen, videofeedback of evaluaties. Het is daarmee een ideaal instrument voor de deskundigheidsbevordering van presentatoren of docenten.

Echter: het opnemen en terugkijken van colleges of presentaties als middel voor feedback brengt alleen rendement wanneer dat ingebed is in een doordachte begeleidingsstructuur. Dit komt onder meer uitgebreid aan de orde op de website www.v-reflect.nl

Of de meerprijs van de nieuwe Swivl (circa €200.- duurder) in verhouding staat tot de hierboven genoemde verbeteringen? In de meeste gevallen zal de vorige Swivl prima voldoen, vooral als het gebruik van meerdere Markers niet nodig is. Deze versie zal echter binnenkort niet meer leverbaar zijn. De uitgebreidere mogelijkheden van het nieuwe apparaat zijn naar mijn mening wel de kosten waard.

Leo de Jong, zelfstandig adviseur ICTO PLUS