Het vastleggen en weergeven van microscopische beelden met behulp 4K

Het vastleggen en weergeven van microscopische beelden met behulp 4K

Hans Maier, tot voor kort werkzaam bij Avans Hogeschool, maakte mij er op attent dat hij en zijn onderzoeksgroep een artikel heeft gepubliceerd in Journal of Microscopy over 4K video. In dit artikel een korte Nederlandstalige samenvatting, de volledige publicatie en enkele bronnen en links naar informatie over 4K video voor het hoger onderwijs.

De volledige vertaling van titel van het onderzoeksrapport luidt:

Het vastleggen en weergeven van microscopische beelden gebruikt in de medische diagnostiek en forensisch onderzoek met behulp van 4K-video resolutie - een toepassing in het hoger onderwijs."

Het artikel is gepubliceerd in de  'Journal of Microscopy, Vol. 260, Issue 2 2015, pp. 175-179'.  De onderzoekers en auteurs van het artikel  zijn: (oud) Avans medewerkers: Hans Maier , Gert de Heer, Ajda Ortac  en Jan Kuijten. 

Journal of Microscopy, Vol. 260, Issue 2 2015, pp. 175–179 doi: 10.1111/jmi.12280
Received 26 January 2015; accepted 31 May 2015
Capturing and displaying microscopic images used in medical
diagnostics and forensic science using 4K video resolution – an
application in higher education
HANS MAIER
,GERTDE HEER
,AJDAORTAC
& JAN KUIJTEN

Wat is 4K video?
4Kvideo ( 4096 x 2160 pixels) bevat 4x zoveel pixels als High-Definition video (1920 × 1080 pixels). De ongekend hoge resolutie maakt het mogelijk om gegevens die normaal gesproken onzichtbaar blijven voor andere videoformaten nu wel te zien.

In combinatie met een perfect geluid, zorgt 4K video voor een unieke kijk- en luisterervaring die is bijna als het invoeren van een nieuw soort werkelijkheid. 4K-video maakt nieuwe toepassingen mogelijk, bijvoorbeeld in de bioscoop, het onderwijs, telepresence, gaming, visualisatie, wetenschappelijke en medische diagnostiek en - onderzoek.

SURF project 4K video & onderzoek Avans
In het SURF project met 4K-videotoepassingen in het hoger onderwijs, waar Avans in participeerde, zijn mogelijkheden onderzocht van het gebruik van 4K bij het onderzoeken van microscoopglaasjes die gebruikt worden in de medische laboratoriumdiagnostiek en forensisch onderzoek. 

Werkwijze

De beelden van de monsters (bloed cellen, weefselcoupes, haren, vezels, etc.) werden opgenomen met een 4K videocamera die aan een  lichtmicroscoop was bevestigd. Na verwerking van deze opnamen resulteerde dit in zeer scherpe en zeer gedetailleerde beelden. Dit materiaal werd vervolgens gebruikt in het onderwijs tijdens het college.

Zelfstudiemateriaal
Aan de beelden is een gesproken toelichting toegevoegd, die door deskundigen op het gebied van de medische diagnostiek en de forensische wetenschap is ingesproken. Hiermee is het materiaal ook geschikt gemaakt  voor zelfstudie.

 

 

 

Conclusie
Geconcludeerd werd o.a. dat door de hoge kwaliteit van het bronmateriaal, details van bv bloedmonsters,  uitermate scherp konden worden getoond. Dit en meer kun je lezen in het volledige onderzoeksverslag.

Onder Links, vind je nog meer informatie en materialen over 4K video in het onderwijs