De paradox van leefstijlpolitiek

De paradox van leefstijlpolitiek

Vroeg naar bed, genoeg bewegen en gezond eten is goed voor lichaam en geest. Maar teveel nadruk op preventie kan averechts werken, waarschuwt prof. dr. Trudy Dehue. Door de suggestie dat veel leed te voorkomen is, lijkt gezondheid steeds meer onze persoonlijke verantwoordelijkheid. Wie wel ziek is, wordt er moedeloos van.

Stel je hebt altijd al last gehad van concentratieproblemen. Op een dag besluit je de dokter te bezoeken, die je doorverwijst naar een psycholoog. De diagnose: ADHD. Je bent opgelucht. Eindelijk een verklaring voor je problemen en bovendien is het met wat pillen te verhelpen. Niets aan de hand toch? Deze ogenschijnlijk logische gedachtegang is in de afgelopen decennia gemeengoed geworden in Nederland en daarbuiten. Steeds meer mensen maken gebruik van de geestelijke gezondheidszorg en het aantal personen met een kleine psychische stoornis neemt toe. In haar lezing 'De paradox van de leefstijlpolitiek' vraagt psychologe en wetenschapsfilosofe prof. dr. Trudy Dehue zich af wat de mechanismen zijn achter deze toename. Zijn we allemaal kleinzeriger geworden? Volgens Dehue is de realiteit complexer. Ze bespeurt een geleidelijke verandering in het maatschappelijke denken over gezondheid en zowel de medische wetenschap als het bedrijfsleven en de politiek spelen hierin een belangrijke rol.

 

 

Voor verdere informatie kijk bij Studium Generale van de universiteit Utrecht, waar dit college onderdeel van een mini-serie Als het maar gezond is vormt.

Het volledige programma is:

 

Programma

WOENSDAG 2 SEPTEMBER
De paradox van leefstijlpolitiek
Prof. dr. Trudy Dehue (Theorie en geschiedenis van de Psychologie, RUG)

WOENSDAG 9 SEPTEMBER
Gezond leven tegen vergeten?
Prof. dr. Geert Jan Biessels (Neurologie, UMC Utrecht)

WOENSDAG 16 SEPTEMBER
Kanker voorkomen, kan dat?
Dr. Carla van Gils (Klinische epidemiologie, UMC Utrecht)

WOENSDAG 23 SEPTEMBER
Infecties: terug van weggeweest
Prof. dr. Roel Coutinho (Epidemiologie, UMC Utrecht)

Voor alle rechten op deze colleges: Studium Generale Universiteit Utrecht