TiU docent Piet van Midden (Bijbels Hebreeuws) wint onderwijsinnovatieprijs

TiU docent Piet van Midden (Bijbels Hebreeuws) wint onderwijsinnovatieprijs

In 2015 is de Tilburg University pilot 'Zelf clipjes maken met MyMediasite' uitgevoerd. Piet van Midden, docent die al 10 jaar enthousiast en veelvuldig gebruik maakt van weblectures in zijn onderwijs, was een van de deelnemers. Hij maakte iedere dag een clipje en won de onderwijsinnovatieprijs. N.a.v. zijn project stelde ik hem een paar vragen...

Waarom ben je dit project gestart?
Piet van Midden – “‘Hebreeuws’ is voor veel theologen in Tilburg een vak met een hoge drempel. De ‘New Course Series Hebrew’ is daarom een ‘vraag gestuurde’ cursus. Jarenlang zijn de vragen van studenten verzameld en op basis daarvan is een nieuwe digitale cursus gebouwd, filmpjes in de trant van: ‘Dit is jouw grammaticale problematiek, dit zijn de stappen naar een antwoord, dit is een goede oplossing.’ Samen met op zelfwerkzaamheid gericht oefenmateriaal biedt het de studenten kans om snel de weg in de teksten te vinden. Het resultaat is verbluffend: 50% uitval bij tentamens tot 2005, nu nog maximaal 10 %. Waar men voorheen, na het behalen van de eindtoets, bezwoer niet snel meer een Hebreeuwse tekst in te kijken, wilde men het geleerde nu vasthouden. Op basis van het principe ‘use or lose’ is een vervolg gemaakt: elke doordeweekse dag ontvangt men een URL naar een zogeheten Efemeride, een ‘eendagsvlinder’, een ‘hapklaar brokje’ Hebreeuws: een beknopte tekst die op een educatieve manier wordt voorgelezen, grammaticaal commentaar en wat inhoudelijke opmerkingen om het leuk te maken (en nuttig, bruikbaar). Tijdsduur: 4-8 minuten. De website is vrij toegankelijk. Er doen nu 435 mensen aan mee!"

Hoe reageert men op de dagfilmpjes?
Piet van Midden – "Elke werkdag, ’s morgens voor de klok van zeven, gaat de URL de deur uit. De reacties zin in het algemeen heel positief. Ik moet eerst even aantekenen: de filmpjes zijn vrij toegankelijk (https://tiu.nu/efemeriden ) en inmiddels staan er 710 adressen op de verzendlijst. Er doen beroepstheologen, maar ook hobbyisten aan mee, van allerlei universiteiten en kerken. Ze vinden het heel prettig om een ‘ hand in de rug’  te hebben. Niet iedereen is het natuurlijk altijd met me eens: tien bijbelwetenschappers, elf meningen J. Maar de toon waarop de dingen worden gezegd is hoogst plezierig. Ik vind het echt een pluim op de hoed van Tilburg University dat men dit soort service vrij toegankelijk houdt."

Wat zijn je toekomstplannen?
Piet van Midden –"Tjaa, lastige vraag. Ik zwaai in 2017 af en dan speel ik al een poosje in reservetijd. Maar de mogelijkheden liggen voor het opscheppen. Ik ga in elk geval kleine filmpjes maken in Israël met bijzondere content, die gebruikt kunnen worden in onderwijs en catechese. Net als de dagfilmpjes, de efemeriden: eenhapscrackertjes. Een plaatje en een verhaaltje. Ik kom vrij vaak in Israël en daar liggen de thema’s en de talige mogelijkheden voor het opscheppen. Die filmpjes zet ik op ons YouTube kanaal en worden ook vrij toegankelijk. Verder ben ik nog bezig met Facebook, maar niet alles kan tegelijk."

Wat vind je de voordelen van de tool MyMediasite?
Piet van Midden –"Dat is echt een heerlijk programma. Laagdrempelig. Je kunt er zo mee aan de slag. Er kan veel meer mee dan ik ermee doe. Ik maak weggooifilmpjes (die vervolgens worden bewaard…). Ik ga niet alles zitten te editten. Maar je kunt er echt prima opnamen mee maken als je een goede camera gebruikt en de geluidskwaliteit is echt uitstekend. Ik zit gewoon achter mijn bureau als ik opneem. Ik trek een scherm achter me naar beneden en kan beginnen. Als ik een vergissing maak, ga ik echt niet alles overdoen"

Kleven er ook nadelen aan?
Piet van Midden –Ik ondervind vrijwel geen nadelen van MyMediasite, behalve dan dat ik er graag een klok op zou willen hebben en een goed doorzoekbare opslag. Die klok is van het eerste belang. In het voorjaar zit ik veel in het buitenland en dan is het prettig als je thuis een en ander klaar ter verzending kunt neerzetten. En mijn gebruikers vragen zonder uitzondering om een database. Ikzelf heb er minder problemen mee: als je de titels kopieert en in Word plakt, heb je ook een database waarin je kunt zoeken."

Heb je tips voor andere docenten die op het punt staan clipjes  in te zetten in hun onderwijs?
Piet van Midden –"Ik zou ze willen ‘waarschuwen’ : je krijgt te maken met een ander soort onderwijs. De communicatie met je studenten wordt er zomaar veel beter van; je wordt heel flexibel en je kunt, als je door wat voor oorzaak ook uitvalt, dat gat heel makkelijk digitaal dichtfietsen. Dat geldt in nog sterkere mate voor studenten. De betrokkenheid wordt groter en college geven dus ook leuker."

Wat zijn je drie mooiste voorbeelden?
Piet van Midden –"Geen idee, dat is voor iedereen anders. Ik heb er even drie uit m’n verzameling geplukt. Laat de meelezer maar oordelen."

Voorbeeld 1 Voorbeeld 2 Voorbeeld 3

 

Esther Breuker

Hoofdredacteur Weblectures.nl en werkzaam bij Tilburg University