Interessante video’s over leren, opleiden en technologie

Interessante video’s over leren, opleiden en technologie

Je kunt online tal van interessante video’s vinden die betrekking hebben op didactiek, leerstrategieën en het gebruik van leertechnologie.

Uit de blog van Wilfred Rubens

Je kunt online tal van interessante video’s vinden die betrekking hebben op didactiek, leerstrategieën en het gebruik van leertechnologie. De afgelopen dagen werd ik op twee bronnen geattendeerd.

In de eerste plaats werd ik -via Larry Ferlazzo– gewezen op een aantal video’s van The Learning Agency. Zij hebben video’s gemaakt over leerstrategieën (op basis van cognitief psychologisch onderzoek). De video’s zijn één van de resultaten van een project “Science of Learning: Research Meets Practic”. Hoe kun je onderzoek op het gebied van leerstrategieën meer toegankelijk maken voor de onderwijspraktijk?

De video’s gaan over:

  • Retrieval practice
  • Dual coding
  • Spacing
  • Interleaving
  • Metacognition
  • Elaboration

Je krijgt helder beeld waarom deze principes belangrijk zijn en hoe je deze principes als docent in de praktijk kunt brengen.

Maar ik wijs jullie ook graag op het YouTube-kanaal van het lectoraat Teaching, Learning and Technology van InHolland Hogeschool. Zij hebben onder andere fraaie animaties gemaakt. Bijvoorbeeld:

Deze video gaat in op een stappenplan dat docenten kunnen gebruiken om samenwerkend leren tot een succes te maken.

Of: 

Deze video gaat in op verschillende typen video’s die je als docent binnen je onderwijs kunt gebruiken.