Verslag Mediasite User Group European Forum 2015

Verslag Mediasite User Group European Forum 2015

Op 9 februari was  de Mediasite User Group Europe te gast bij de  Inholland  University of Applied Sciences, locatie Diemen. Het gezelschap bestond uit deelnemers uit 11 Europese landen aangevuld met gasten uit Japan en de USA. Gastheren Tom Visscher en Pieter van Parreeren hebben  succesvol hun best gedaan om ons optimaal te ontvangen. 

Op 9 februari was  de Mediasite User Group Europe te gast bij de  Inholland  University of Applied Sciences, locatie Diemen. Het gezelschap bestond uit deelnemers uit 11 Europese landen aangevuld met gasten uit Japan en de USA. Gastheren Tom Visscher en Pieter van Parreeren hebben  succesvol hun best gedaan om ons optimaal te ontvangen.

Welkomswoord
Het welkomstwoord werd gesproken door Willem Viets, Dean of International College en Ray Hassel, vice president van Sonic Foundry. Vervolgens werden wij verrast met een muzikale ode aan de Canals of Amsterdam vergezeld van een slideshow met mooie sfeerbeelden uit de verzameling van Tom Visscher.

De middag werd goed gevuld met een aantal interessante presentaties. Zowel ontwikkelingen rondom Mediasite als toepassingen en ervaringen kwamen aan bod.

Historie
Rob Lipps gaf een overzicht van de historie vanaf de start van het Mediasite product en vertelde over nieuwe ontwikkelingen in de organisatie van Sonic Foundry. Interessant was de trend om meer richting services zoals Mediasite Cloud en pro-active monitoring te ontwikkelen. Ook de overname van Mediasite-KK, de Japanse vertegenwoordiging, werd bekend gemaakt.

University of Leeds

Indrukwekkend was de presentatie van Neil Morris, Director of Digital Learning bij de University of Leeds. Afgelopen jaar is in Leeds de implementatie geweest van Mediasite als hèt videoplatform voor de Leeds University. 250 zalen zijn ingericht met lecture capture systemen. Boeiend is ook de slag die zij geslagen hebben met de acceptatie van het opt-out beleid; colleges worden opgenomen tenzij de docent bezwaar heeft. Naast het opnemen van colleges gebruiken docenten ook de MyMediasite desktop recording en video-upload tools. Verder kondigde hij aan dat veel beleidsstukken ook ter beschikking staan van de community, het is zeker de moeite waard om daar gebruik van te maken.

Ontwikkelingen  MyMediasite 
Tom Irons, Sonic Foundry Field Sales Engineering, presenteerde de bestaande en nieuwe mogelijkheden van MyMediasite voor User Generated Content en de BlackBoard Building Block voor naadloze integratie van MyMediasite in de leeromgeving.  In versie 7 is een review-edit-approve workflow beschikbaar, dit is bijzonder handig bij scenario’s waarbij studenten zelf video maken als onderdeel van hun onderwijs.Hij demonstreerde ook het  gebruik van channels waarbij verschillende docenten gezamelijk materiaal kunnen aanleveren voor bijvoorbeeld een Methoden en Technieken kanaal en de mogelijkheid om zelf Catalogs aan te maken.

Gedurende de  Networking break was de gelegenheid om te netwerken, maar ook om kennis te vergaren en uit te wisselen bij een aantal postersessies.

Inholland
Na de break kwam een presentatie vanuit Inholland, verzorgd door Elja Kliphuis en Zac Woolfit.  Sinds 2009 gebruikt Inholland Mediasite voor weblectures. Hierbij hanteren zij  geen grootschalige opnames van colleges maar meer gerichte opnames van clips of deelcolleges vanuit een studio. Zac gebruikte de analogie van het maken van een pain au chocolat: bak je eerst het broodje en stop je dan de chocolade erin, of stop je de chocolade erin voordat het naar de oven gaat, ofwel geef je college en bied je de opnames later aan of ontwerp je het onderwijs, neem je clips op en laat de studenten daarmee werken voordat je de colleges geeft.

Elja vertelde over de fases in ontwikkeling van onderwijskundige toepassingen. Van Emergent Practice via Good Practice naar Shared Practice. De Inholland-brede Communities of Practice zijn zeer belangrijk om het stadium van Shared Practice te bereiken.

Publicatie mogelijkheden Mediasite presentaties
Na de comfort break gaf Tom Irons (Sonic Foundry) twee aaneengesloten presentaties. Het eerste deel betrof nieuwe mogelijkheden om Mediasite presentaties te publiceren op andere externe platforms. Voor exporteren naar Youtube of iTunesU is de Vodcast Producer software nu geïntegreerd te gebruiken in de Management Portal. Voor integratie met Blackboard ondersteunt de BasicLTI koppeling nu versie 2.x waarmee meer gradaties in toegang zijn aan te brengen doordat meer gegevens uitgewisseld kunnen worden. Verder is een Showcase onderdeel van de nieuwe versie, dit biedt een platform om de highlights vanuit jouw instelling gebundeld aan te bieden.

In het tweede deel werd Mediasite Join gepresenteerd, een platform voor het opnemen en publiceren van H323 videoconferences. Je kunt deze service als een ‘luisterende’ deelnemer uitnodigen in je conference waarna de opname van video en dia’s via Mediasite teruggekeken kan worden, naar wens in een cloud of op je eigen server.

Mediasite U

Ter afsluiting vertelde Kristin Zurovitch, Marketing Director, over Mediasite U. Dit is een platform met kennisclips over allerhande onderwerpen rondom Mediasite. Lancering hiervan zou ongeveer een week na de bijeenkomst zijn.

De vaart zat er lekker in bij alle presentaties, daardoor bleef er genoeg tijd over om samen nog even te borrelen en te genieten van de bitterballen en andere hapjes. Het was een aangename en interessante middag!

Redacteur Erik Boon ( VU)