Mediasite European Summit 2016

Mediasite European Summit 2016

De Mediasite User Group (MUG) is de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met gebruikers en beheerders van andere instellingen en te zien wat de ontwikkelaars in petto hebben voor het systeem. Dit jaar, werd de MUG georganiseerd in op 26 mei in Leeds, de universiteit met de meest omvangrijke Mediasite implementatie in Europa. Een verslag.

De Mediasite User Group (MUG) is de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met gebruikers en beheerders van andere instellingen, ook in de vorm van best practises, en te zien wat de ontwikkelaars in petto hebben voor het systeem. Dit jaar werd de MUG georganiseerd in op 26 mei in Leeds, de universiteit met de meest omvangrijke Mediasite implementatie in Europa.

 

Leeds University
Bij de Leeds University is de afgelopen jaren Mediasite geïnstalleerd als campusbreed videoplatform en zijn alle collegezalen uitgerust met opnamefaciliteiten. Veel gebruikers hadden al aangegeven dat zij belangstelling hadden om deze situatie van dichtbij te zien en ervaringen te horen.

Pre Summit Reception
Op woensdag 25 mei werd afgetrapt met de Pre-Summit Welcome Reception. Mijn vlucht en de busreis naar het stadscentrum had ik zo gepland dat ik hier net op tijd aankwam. Dit was een goede gelegenheid om te netwerken onder het genot van bier en pizza’s.

EU Summit
De daadwerkelijke bijeenkomst werd gehouden in de Collaboration Classroom in de Innovation Suite in de Charles Thackrah Building. Neil Morris, Director of Digital Learning, opende inhoudelijk met een presentatie van de Digital Learning Strategy van de Leeds University. Opvallend is het opt-out beleid dat Leeds hanteert voor college-opnames, je college wordt opgenomen tenzij je bezwaar maakt. Ook hebben alle docenten en studenten toegang tot MyMediasite. Voor gebruik van de tools en ondersteuning maken zij veel werk van standaardisering. Zie bv. ook de instructiefilm voor docenten over lecture capture and media management.

Roadmap
Daarna kwam de Mediasite roadmap aan de orde. De ontwikkelingen richten zich sterk op de schaalbaarheid van het Mediasite serversysteem met tools voor monitoren en beheren van de omvang van materiaal. Ontwikkelingen bij functionaliteiten rondom integratie en uitlevering, distributie en beheer, en opnemen van materiaal werden geschetst. Details rondom deze ontwikkelingen zullen binnenkort door Sonic Foundry gepubliceerd worden. Voor mij is de beschikbaarheid van meerdere Showcases in de eerstvolgende versie een van de highlights.

Universiteit Antwerpen
Na de koffiepauze kwam een presentatie vanuit de Universiteit Antwerpen. Zij gebruiken zowel lecture capture als MyMediasite. Studenten gebruiken daar vaak Mymediasite in het onderwijs. Zij zetten dit ook in voor Self assessment. Hierbij nemen zij zichzelf op, bijvoorbeeld in een debat. Na afloop geven zij elkaar feedback op basis van de opnames. Ook nemen zij hun eigen expressie op bij het kijken naar bepaalde afbeeldingen en beschrijven daarna de relatie tussen hun expressie en de afbeeldingen in een essay. Een andere toepassing is het opnemen van voice-overs over commercials middels MyMediasite.

Lecturemash tool
Vervolgens mocht ik zelf een presentatie geven over de Lecturemash tool. Met deze tool kan je fragmenten kiezen uit Mediasite presentaties vanaf verschillende bronnen en deze samenvoegen in een Mashlist. Naast de tool presenteerde ik twee toepassingen van deze tool in blended learning situaties op de VU.

 

 

VideoLeeds
Na de lunch en tijdens de after-lunch-dip gaf Jim Bird, Implementation Officer van Leeds, een indrukwekkende presentatie over de installatie en de complete systeemintegratie die op deze universiteit is uitgevoerd. 255 recorders, 7495 computers met desktoprecorders en een serversysteem met 350 Terabyte aan opslag is best fors. De showcase van hun onderwijs vind je op VideoLeeds of kijk het webinar: The secret to Campus-Wide Lecture Capture: How University of Leeds dit it

Bristol University
Vanuit de Bristol University gaf Lee Mills een presentatie over de implementatie op zijn universiteit. Een verschil met Leeds is dat zij gebruik maken van Mediasite Cloud hosting. Voor het Ad Hoc opstarten van opnames gebruiken zij een maatwerk applicatie. Ook gebruiken zij een tool waarmee presentaties 48 uur na opname omzet van ‘recorded’ naar ‘viewable’.

 “VideoBro”
De Noorse deelnemer Thorleif Hallen (Uninett) gaf een presentatie over “VideoBro”. Uninett is de Noorse tegenhanger van de stichting Surf in Nederland. Het landelijk beschikbare VideoBro ( videobrug ) platform koppelt videoconferencing, capturing en on-demand afspelen middels het “Mediasite Join” systeem.

‘bits per pixel’
Verder interessant was de presentatie van Dharmesh Sampat en Tom Irons over de ontwikkelingen in het video landschap. Zij gaven zinvolle overwegingen bij keuze voor resoluties en framerates voor verschillende toepassingen waarbij zij het begrip ‘bits per pixel’ introduceerden.

Luistersessie 
Het inhoudelijke programma in de zaal werd afgesloten met een luistersessie waarbij de directie van Sonic Foundry  reageerde op vragen vanuit het publiek, en de plannen om meer MyMediasite ondersteuning te gaan aanbieden in de Mediasite-U leeromgeving die zij aanbieden.

Rondleiding 
Vervolgens kregen wij een rondleiding over de historische campus van de Leeds University en bezochten wij een “gold” collegezaal met een opnamesysteem met een tracking camera, en een “silver” collegezaal met een vaste camera. Vervolgens liepen wij gezamenlijk naar Roxy’s Ball Room   waar het nog erg gezellig werd.

 

 

Samenvattend
Deze bijeenkomst was erg informatief en zinvol, niet alleen omdat je informatie over het Mediasite platform uit de eerste hand ontvangt, feedback kunt geven op de koers en ontwikkelingen maar ook omdat je de gelegenheid krijgt om bijvoorbeeld collega’s van andere instellingen te spreken en samen plannen te maken.  

Mediasite gebruikersdag in Nederland
En ben je niet in de gelegenheid geweest naar Leeds te komen, dan is dinsdagmiddagmiddag 21 juni nog een kans om je aan te melden voor de gebruikersbijeenkomst Nederland. Deze vindt plaats in de Universiteitsbibliotheek te Utrecht. <meer info>

Erik Boon, Vu