Video en Open online onderwijs

Video en Open online onderwijs

Op woensdag 3 december 2014 vond een bijeenkomst plaats, georganiseerd door de SIG Open Educational Resources en de SIG Media en Education met als onderwerp Video en Open Onderwijs. De bijeenkomst vond plaatst bij Surfnet in Utrecht. Bovendien waren er diverse locaties betrokken m.b.v. videoconferencing.

Deze bijeenkomst was georganiseerd door de SIG OER en de SIG Media en Education met als onderwerp Video en Open Onderwijs. De bijeenkomst vond plaatst bij Surfnet in Utrecht. Bovendien waren er diverse locaties betrokken  m.b.v. videoconferencing.  Belangstellenden vanuit  Leuven, Dublin, Zuid Africa, en Groningen ( RUG) konden zo de bijeenkomst live volgen én een presentatie geven..

Helaas liet de techniek ons, met name in Utrecht behoorlijk in de steek. Dit had tot gevolg dat sommige presentaties wat lastig te volgen waren. Gelukkig zijn er door de KU Leuven opnames gemaakt en zij hadden geen last van happerende techniek.  Alle presentaties zijn dus terug te kijken, nu met slides en filmpjes. :-)

1. Yvonne Crotty, Maria McNeil & Laura Kilboy: Using video Creatively at Higher Education!
Deze 3 presentaties brengen verslag uit over de ervaring van een aantal postdoctorale studenten die  aan diverse  MOOCs  hebben deelgenomen aangeboden door universiteiten wereldwijd. Hun waarnemingen omvatten technologische, sociale, culturele en pedagogische aspecten. De gedocumenteerde waarnemingen benadrukken vooral  hun ervaring met de verschillende types van multi-media-inhoud beschikbaar in MOOC's, en zij wijzen op de behoefte aan kwaliteit video's om belangstelling van de deelnemers aan MOOCS te houden.

2. Annemarie Zand Scholten: Video's in MOOC's at the UvA
Annemarie is docent Social Studies aan de UvA en borduurt verder op de eerdere presentatie van Frank Benneker over het ontwikkelen van MOOC's aan de UvA, met een focus op de lessons learned wat betreft de inzet van video bij de MOOC's en blended learning waar zij als docent bij betrokken was. 

3. Ingrid Bruynse: Troubling the notion of content for all
Ingrid Bruynse zoemt vooral in op culturele dimensies van online onderwijs zoals taalkwesties en  toegankelijkheid.

4. De middag werd wederom kundig  samengevat door Wim van Petegem (KU Leuven).