Video in het onderwijs: Begrijpen, flippen en animeren. Workshop

Video in het onderwijs: Begrijpen, flippen en animeren. Workshop

Op 14 januari 2016 organiseerde weblectures.nl een exclusieve workshop over video in het onderwijs: Begrijpen, flippen en animeren voor de betalende partnerinstellingen van www.weblectures.nl. De workshop heeft een train the trainer opzet en is bedoeld voor collega’s die aan de start staan staan om kennisclips/ onderwijsvideo’s op te gaan nemen .

Een workshop door weblectures.nl, waarom is dat nu weer? Wel, weblectures.nl richt zich meer dan voorheen op de “early majority”, de groep die pas met weblectures en kennisclips en video in het onderwijs in het algemeen bezig gaat. Voor hen zijn de bijeenkomsten van de SIG, de special interest group Media & Education, vaak ver van het bed, waardoor we hen daar vaak niet zien. Als website-redactie komen we regelmatig tegen dat collega’s in het land vragen hebben, die allang op de site beantwoord worden. Kortom, tijd om een train the trainer workshop te houden, voor al die collega’s die graag bijgepraat worden over wat er wel niet allemaal al mogelijk is op het gebied van video in het onderwijs. En als bonus voor die instellingen, die meehelpen de site in de lucht te houden door hun financiële bijdrage.

Op 14 januari had de eerste workshop plaats. Met twee zalen vol draaide de organisatie op volle toeren een parallel programma. De aftrap was een logische: Waarom je video zou moeten gebruiken in het onderwijs? Dat leverde gelijk al vragen op, die tevens het informatieve en interactieve karakter van de middag duidelijk maakte.

Presentatie Esther en Sanne

Debbie Braakman nam in de ene groep het stokje over met een uitleg over het beoordelen van filmpjes met de educatieve kijkwijzer, een soort beoordelingsformulier die je als docent helpt het hoe en waarom van video in het onderwijs voor jezelf duidelijk te maken. Dus niet filmpje om het filmpje, maar filmpje omdat dit een meerwaarde in je onderwijs heeft. Vervolgens gingen de deelnemers aan de slag om in tweetallen clips met deze tool te beoordelen. En daarna in de groep de voors en tegens van deze kijkwijzer met elkaar te bespreken. Eén van de opmerkingen was wel dat het niet geschikt is voor een snelle beoordeling. Dat maakt dat sommigen het niet snel zullen benutten.

Debbie Braakman

Pieter Dekker vertelde over Hoe een animatie te maken? Oa kwam PowToon aan bod, maar hij wees erop dat er veel meer van dit soort gratis tools waren. Aan de slag weer om een animatie te maken, in kleine groepjes. Nou, dat is nog niet zo makkelijk. Want waarover, hoe wil je het zeggen, hoe lang wil je het maken? Duidelijk dat dit voor de een veel ingewikkelder was dan voor de ander. Achteraf hoorden we wel terug dat sommigen verwacht hadden meer uitleg over Powtoon te krijgen, zodat ze daar mee echt aan de slag zouden kunnen. Gelukkig betekende dat niet dat ze de workshop niet interessant hadden gevonden.

Opname maken voor animatie

(Even een opname voor de animatie.)

Tekstballon voor animatie

(De tekstballonnetjes klaarmaken)

Parallel hield Eric Hulsken een quiz over auteursrecht. Door Shakespeak te gebruiken, werd iedereen om een mening gevraagd. De betrokkenheid nam daardoor des te meer toe. Het is best een moeilijk onderwerp, want je bent toch geneigd om alles dat op YouTube staat maar zonder meer te benutten voor je eigen onderwijs. Ook daar zijn regels voor, die overigens vaak bij je eigen collega’s van de media- of bibliotheek wel bekend zijn. Er werd wel gevraagd om een overzicht van do’s en don’ts, er speelt zoveel een rol. Als redactie hebben we inmiddels besloten Eric te vragen om hierover nog eens een artikel te schrijven. Want ook voor ervaren rotten blijft het een moeilijk onderwerp.

Erik Huisken over auteursrechten

Zaq Woolfitt hield een inleiding over hoe je video’s kunt inbedden in je onderwijs in een mengeling van informatie en praktische tips. Doel van dit embedden is activerend leren. En niet even een fimpje toevoegen, dat slaat de plank vaak volledig mis. Dit was duidelijk het zwaarste onderwerp van de middag. Er bleken overigens diverse deelnemers al volop mee bezig te zijn in hun praktijk, wat de uitwisseling van ervaringen breder maakte. Mede daarom organiseren we deze workshops, want onderlinge uitwisseling versterkt ons netwerk alleen maar.

Zaq Woolfitt over Embedden om activerend leren te stimuleren

Na twee workshops werd er even gepauzeerd. Het gonsde van belang, de uitwisseling over wat men gehoord had vond volop plaats. Daarna werd er van ruimte gewisseld en werden de overige twee workshops gedraaid. Een pittig programma kortom, dat met een glaasje ter afsluiting nog de gelegenheid tot elkaar leren kennen bood.

De organisatie was in handen van Esther Breuker, eindredactrice, en Sanne Gratama van Andel, lid redactie, Debbie Braakman, Pieter Huisken en Zaq Woolfitt. Uit de evaluatie bleek dat de deelnemers genoten hadden en flink wat hadden opgestoken. Het doel van organisatoren met de workshop was duidelijk bereikt.

Twee van de organisatoren, Esther en Sanne

(Twee van de organisatoren, Esther en Sanne, genieten na van de geslaagde middag)

Napraten over een geslaagde workshop

Aangesloten instellingen ontvangen alle materialen die gebruikt zijn, zodat deze ook in de instelling weer verder kunnen worden ingezet. Nog geen lid van weblectures.nl maar heb je wel belangstelling? Stuur een mail naar redactie@weblectures.nl, we nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.